O NAMA

Književna karika ili Lit link festival povezuje hrvatsku književnu scenu sa književnim scenama diljem svijeta.

Uz konstantno sudjelovanje hrvatskih autoric_a na svakom festivalu gostuje još jedna zemlja ili jezik. Specifičnost je festivala da ne ugošćuje samo autoric_e nego i urednik_ce i izdavačic_e.

Festival teži dugoročnim efektima književne komunikacije i osnaživanju potencijala prevođenja. Uz čitanja stranih i domaćih autora Lit link festival paralelno se usmjerava na promociju domaće književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti. Čitanja se odvijaju uz projicirane prijevode na hrvatski i na jezik gostiju.

Festival, u cjelini gledano, naginje alternativnom tonu i otkrivanju novoga, što ne znači da mnogi njegovi sudionici nisu prepoznati i od glavnostrujaških medija te značajnih nagrada i priznanja.

Književna karika ili Lit link festival teži dvosmjernoj komunikaciji. S jedne strane upoznavanju publike u više hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Labin/Pula...) s novim i zanimljivim književnim glasovima iz inozemstva, no jednako tako i u drugom smjeru: strani gosti_šće, posebice urednice i nakladnici, u prilici su upoznati potencijalno prevodive autorske glasove s aktualne hrvatske književne scene, kao i dobiti – u dodacima programa – informacije o književnom naslijeđu.

Možemo reći da festival u svojim efektima djeluje i usuprot kulturnom stereotipiziranju te eventualno očekivanim ili uvriježenim predodžbama. Otkrivanje književno novog znači i promjenu slike te nadilaženje općih mjesta percepcije drugoga.

Ciljevi festivala su dugoročni te se njegovi poželjni efekti ne ograničavaju tek na jednokratno događanje nego na iniciranje daljnjih profesionalnih suradnji.

Festival postoji od 2013. godine i odvija se jednom godišnje.

Dosad su gosti festivala dolazili iz slijedećih zemalja, ili govornih područja: 2013. – SAD; 2014. – Kanada; 2015. – Francuska; 2016. – Italija; 2017. – Velika Britanija; 2018. – SAD; 2019. – gosti iz njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska); 2020. – Slovenija; 2021. – gosti iz njemačkog govornog područja (Njemačka, Austrija, Švicarska); 2022. – gosti iz francuskog govornog područja (Francuska, Belgija, Švicarska, Kanada).

U 2018. i 2019. Lit link festival je po jednu dodatnu večer programa, u suradnji sa slovenskim i austrijskim partnerima – a uz gostovanje hrvatskih pisaca – organizirao u Ljubljani i Beču (ova praksa je od 2020. pauzirana zbog objektivnih okolnosti).

Festival je i u godinama pandemijom otežanih uvjeta uspijevao svoja događanja održavati uživo, uz poštovanje propisanih mjera, birajući povoljna razdoblja.

Organizator festivala je Hrvatsko društvo pisaca, HDP.
Festival podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport – Grad Zagreb.
Organizator: Hrvatsko društvo pisaca (HDP)

Programski voditelj i autor koncepcije: Robert Perišić

Producent i zamjenik programskog voditelja: Ivan Sršen

Urednički kolegij: Ivan Sršen, Ana Badurina, Buzz Poole, Chelsea Sanders, Muanis Sinanović, Robert Perišić, Chloé Billon, Julien Delorme

Internacionalni koordinator:
Buzz Poole

Programski asistent i koordinator programa - Ljubljana:
Muanis Sinanović

Programski asistenti: Julien Delorme (francuski jezik), Stipe Ćurković (njemački jezik), Ana Badurina (talijanski jezik), Buzz Poole (engleski jezik)

Asistentica producenta i programska suradnica (2022-3): Ana Fazekaš

Marketing i odnosi s javnošću:
Ivan Sršen

Logo festivala: Barbara Blasin

Kontakti